Expo Jan Neggers: ’t Joeln laanst de stroaten van De Panne’

C:\Users\Bart\Desktop\’t Joeln laanst de stroaten van De Panne’.jpg

Cultuurhuis De Scharbiellie heeft na lange tijd haar deuren opnieuw geopend met de tentoonstelling ‘’t Joeln laanst de stroaten van De Panne’ van kunstenaar Jan Neggers. Naar aanleiding hiervan werd ook een familiezoektocht uitgewerkt.

De Panne, meer dan a strange, veele meer …

Jan Neggers heeft als tweedeverblijver een appartement in De Panne, waar hij samen met zijn vrouw vaak vertoefd. Voor de tentoonstelling ’t Joeln laanst de stroaten van De Panne’ is hij ver uit zijn comfortzone getreden om De Panne in een serie van 30 kunstwerken weer te geven, ’tsjoelend’ met een geïnteresseerde, scherpe blik.

Ik heb de sfeer trachten te grijpen en daarom gekozen voor vrolijke, contrasterende, warme kleuren die het vakantiegevoel versterken. Ook de mentaliteit: een beetje speels, wat stroef, vriendelijk, mekaar steunend, aan één zeel trekkend en soms wat hautain, trachtte ik hier te schetsen. Het punctuele, uiterst gedisciplineerd, getrouw aan alle regeltjes, al dan niet beschreven in de regels van de kunst heb ik in deze niet gevolgd. Daarom heb ik tekst en beeld samengevoegd met de bedoeling de kijker te triggeren, in een richting te sturen waar hij of zij de fantasie toch nog kan toelaten. Ik hou van deze gemeente en ben blij dat ik dat op deze manier heb kunnen weergeven.” (Bapp – Jan Neggers)

“De tentoonstelling toont kleurrijke blijheid, gebracht door een kunstenaar die ons De Panne graag ziet! Ons erfgoed, onze monumenten en onze couleur locale. Een originele kijktip! Jan Neggers zorgde met zijn Corona-quiz bovendien elke dag opnieuw voor een vrolijk moment! De 59 winnaars zijn beloond met een karikatuur, wat heel origineel is. De karikaturen zijn eveneens tot 13 september te bezichtigen in De Scharbellie!” (Cindy Verbrugge, schepen van Cultuur)

Zoektocht

Met het alternatieve zomerprogramma (zie www.safesummer.be) heeft de dienst Cultuur zoveel mogelijk geprobeerd om kunst en cultuur in de straten van De Panne en Adinkerke te brengen. Naar aanleiding van de expo van Jan Neggers werd daarom een familiezoektocht uitgewerkt.

Trek erop uit en los de vragen van de familiezoektocht op! Genieten!” (Cindy Verbrugge, schepen van Cultuur)

Door aan de zoektocht deel te nemen, kun je letterlijk ‘’t joeln laanst de stroaten van De Panne’ en ontdek je op een speelse manier de werken van Jan Neggers in het straatbeeld. Wie de zoektocht tot een goed einde brengt, maakt kans op één van de mooie prijzen. De hoofdprijs heeft een waarde van € 100. Deelnemingsformulieren kunnen opgehaald en terug afgegeven worden bij de dienst Toerisme in het gemeentehuis (Zeelaan 21) of op de site Cordial (Hoek Zeelaan – Duinkerkelaan). De zoektocht loopt tot en met zondag 13 september 2020.

Expo ‘’T JOELN LAANST DE STROATEN VAN DE PANNE’ (Jan Neggers)

Cultuurhuis De Scharbiellie

01/07-13/09/2020

14.00u tot 17.45u, gesloten op maan- en feestdagen

Toegang gratis

Door de coronamaatregelen worden in het cultuurhuis maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten en moet vooraf worden gereserveerd per tijdslot van 45 minuten. Alle praktische info en de veiligheidsmaatregelen: zie www.depanne.be/musea.