Herbeleef de Groote Oorlog door de ogen van Juul Filliaert

Luc Filliaert

0 / 5

Your page rank:

Het bezoekerscentrum Westfront pakt uit met de unieke expo ‘Mijn Oorlog – Juul Filliaert 1914-1918’. Hierbij wordt gefocust op het verhaal van Juul Filliaert: journalist, uitgever, verzamelaar en redactie-secretaris van het frontblad ‘De Belgische Standaard’.


Na de vernietigende oktoberdagen van 1914 had Juul zijn geliefde Nieuwpoort moeten achterlaten. In De Panne bouwde hij een nieuw bestaan op en raakte er bevriend met kunstenaars, vooral dan schilders die een vleugje avant-garde aan het Noordzeestrand binnensmokkelden.
Drijvende kracht achter het project is curator Luc Filliaert, Juuls kleinzoon. Aan de hand van diens persoonlijk archief, brengt Luc de oorlogsjaren van zijn bekende grootvader onder de aandacht:


“De vele documenten en zijn kunstverzameling vertellen het bijzondere verhaal van een duurzaam engagement, een voortdurend streven om de culturele noden van de frontsoldaat te behartigen, te voeden met teksten en beelden.
De expo ‘Mijn Oorlog – Juul Filliaert 1914-1918’ loopt tot en met zondag 5 september 2021. Op zondag is de toegang tot het bezoekerscentrum Westfront en de tentoonstelling gratis voor al wie in Nieuwpoort gedomicilieerd is. De gratis toegang geldt niet bij andere tentoonstellingen.
Het bezoekerscentrum is dagelijks (niet op maandag) open van 10 tot 17 u., laatste toegang om 16 u. Westfront is gesloten op vrijdag 25 december 2020 en vrijdag 1 januari 2021. Gezien de beperkte bezoekerscapaciteit omwille van de coronamaatregelen is reservatie verplicht via www.nieuwpoort.be.


Na de expo, het boek


Net als vier jaar geleden is de expo slechts één onderdeel van het verhaal. Aan de tentoonstelling is immers ook een rijk gedocumenteerd boek gekoppeld, samengesteld en neergepend door Luc Filliaert.
Het boek ‘Mijn Oorlog’ toont het uitgebreide archief van Juul Filliaert, belicht zijn vier oorlogsjaren en focust op de periode 1910-1925, met de onthulling van het oorlogsmonument van beeldhouwer Pieter Braecke.
Deze publicatie kost 24,50 euro en is verkrijgbaar in het bezoekerscentrum Westfront en bij de Dienst Toerisme.