Minister Diependaele investeert in West-Vlaams erfgoed

Vlaanderen verbeelding werkt

Ik geef groen licht aan verschillende restauratieprojecten in West-Vlaanderen. Zo worden de Sint-Martinuskerk in Alveringem, de IJzertoren in Diksmuide, de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Kortrijk en een burgerhuis in Oostende gerestaureerd”, aldus minister Matthias Diependaele. “Onroerend erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit. Dankzij middelen uit het relanceplan kunnen de eigenaars van deze monumenten ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed te bewaren. Regelmatig onderhoud is de beste investering om dure restauraties in de toekomst te vermijden. Door te investeren in projecten met een sociale en culturele finaliteit zorg ik ervoor dat het economisch en maatschappelijk weefsel kan herstellen na de coronacrisis. De Vlaamse overheid kent voor deze projecten samen een premie van 1.678.973,34 euro toe.” 

Restauratie van de Sint-Martinuskerk Leisele in Alveringem 

De Sint-Martinuskerk in Leisele, Alveringem wordt gerestaureerd. Zo wordt onder andere het metselwerk gerestaureerd, worden de muurankers ontroest en behandeld en de monelen opnieuw gemetseld. De waardevolle figuratieve glasramen van Gustaphe Ladon in het koor worden museaal opgesteld en het schrijnwerk van de sacristie wordt hersteld en herschilderd. Voor de restauratie van de Sint-Martinuskerk is een premie van 248.284,61 euro toegekend.  

De Sint-Martinuskerk is al sinds 1939 beschermd als monument. Het is een laatgotische hallenkerk uit het begin van de 16de eeuw. Rond de kerk is een kerkhof afgezoomd met beuken en hulsthaag. Na de restauratie blijft de kerk in gebruik voor erediensten.  

Meer informatie: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/16066 

Restauratie van de IJzertoren in Diksmuide 

Grondige bouwkundige restauratiewerken aan de IJzertoren kunnen starten. Het buitenschrijnwerk en het glas van het monument worden gerestaureerd, net als de dakbedekking, de muurafdekkingen, het gevelmetselwerk en het voegwerk. De gevelvlakken krijgen een waterwerende behandeling. Voor de restauratie van de IJzertoren is een premie van 1.186.767,78 euro toegekend.  

De IJzertoren werd in 1992 beschermd als monument. Het algemeen belang van de toren wordt gevormd door de historische en culturele waarde ervan. Het is een gedenkteken van hulde en eerherstel aan de Vlaamse gesneuvelden uit WO I; het is een symbool van de Vlaamse ontvoogdingsstrijd. De toren herdenkt de Eerste Wereldoorlog en heeft een inherente internationale vredesboodschap. Ook historisch is het geheel erg interessant: de ruïne, de Paxpoort en de wederopgebouwde toren zijn nauw met elkaar verweven elementen.
Het complex met bedevaartweide is sinds 1992 beschermd als monument en als dorpsgezicht. De site is het epicentrum van de jaarlijkse IJzerbedevaart. 

Meer informatie: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/78242 

Vlaamse Veerkracht 

Vlaanderen zal de komende jaren met het relanceplan Vlaamse Veerkracht 4,3 miljard euro investeren om ons economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. Onroerend erfgoed moet zijn steentje hiertoe bijdragen.  

Minister Diependaele: “Investeren in ons onroerend erfgoed draagt in de eerste plaats bij tot werkgelegenheid in de bouw- en restauratiesector. We maken van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, te ondernemen, te bezoeken en te genieten.”