Nieuwpoort strijdt tegen zeeboerderij

Protestactie zeeboerderij (002)

Visserijsector en pleziervaart bedreigd

Stop met de bouw van de zeeboerderij op deze locatie voor de kust van Nieuwpoort. Schuif de plannen een paar mijl op want deze plek is nodig voor onze vissers en zeilers. Dat is wat Stad Nieuwpoort vrijdag samen met vissers en zeilers duidelijk wenst te maken aan Colruyt Group (BV Zeeboerderij Westdiep) in een ludieke actie voor de Colruyt-vestiging in Nieuwpoort.

Voor de Colruytwinkel in Nieuwpoort bemoeilijken vissers, zeilers en hun boten vrijdagmorgen de toegang tot de winkel. Net zoals de zeeboerderij-in-opbouw vissers en zeilers hindert en zodoende zeevisserij, wedstrijden en pleziervaart voor dit stuk Noordzeekust onmogelijk maakt.

Eerder deze week stapte de Stad al naar de kortgedingrechter om de voorbereidende werken die Colruyt Group in het weekend al in zee startte te laten stilleggen. De locatie van deze zeeboerderij ligt immers pal in de vaar- en visroutes. Nieuwpoort vroeg Colruyt al herhaaldelijk om de zeeboerderij een paar mijl verder in zee te plannen zodat de visserij, de (wedstrijd)zeilerij en de pleziervaart hun werking zouden kunnen verderzetten.

Laat het duidelijk zijn: Nieuwpoort heeft geen problemen met het concept van een zeeboerderij. Onze relatie met de zee moet verduurzamen en een zeeboerderij is een manier om dit te bewerkstelligen. Maritieme innovatie en grensverleggende aquacultuur kunnen wij alleen maar aanmoedigen. Maar de gekozen locatie van de boerderij is gewoon verkeerd.”, aldus burgemeester in Nieuwpoort Geert Vanden Broucke.

Arrest Raad van State verwacht

Stad Nieuwpoort en drie jachtclubs stapten eerder al naar de Raad van State om de door Colruyt verkregen vergunningen aan te vechten in twee verzoeken tot nietigverklaring. Deze zaken zijn nog hangende en een arrest zal nog enige tijd op zich laten wachten. 

Kort geding om werken stil te leggen – uitspraak op 2 februari

Op zondag 23 januari is Colruyt Group met de werken gestart. Zo worden kardinaalboeien en speciale markeringsboeien uitgezet om de kweekzone aan te duiden. Hierdoor wordt de toegang tot de afgebakende zone op zee volledig afgesloten zodat zowel toeristen, visserij, zeilboten, schepen, etc. er volledig uitgesloten worden. Het betekent ook dat de fauna en flora onherroepelijk aangetast worden en nadien niet meer hersteld kan worden.

De Stad vraagt de kortgedingrechter om een wachttijd in te stellen tot beslissing door de Raad van State. Een uitspraak van de kortgedingrechter wordt verwacht op 2 februari 2022.

Burgemeester Geert Vanden Broucke

Dames en heren,

Twee jaar geleden tekende Stad Nieuwpoort verzet aan tegen de plannen van Colruyt Group voor de bouw van een zeeboerderij voor onze kust. Dit project bedreigde ons voortbestaan als bloeiende kusthaven. Zonder rekening te houden met onze verzuchtingen en de lokale gevoeligheden heeft men in Brussel met enkele pennentrekken dit onbezonnen project goedgekeurd.

Vandaag is die dreiging er nog altijd. Ondertussen heeft de Colruyt Group al de milieuvergunning op zak. En kreeg ze goedkeuring voor exploitatie. En de dreiging is vorig weekend nog sterker geworden.

Colruyt Group is toen zonder scrupules gestart met hun zeeboerderij. Zonder enige vorm van respect voor de betrokken partijen in dit verhaal. Ook wachten op een uitspraak in de lopende rechtszaak bij de Raad van State is hen te min.

Zij eigenen zich het recht toe om onze toegang tot de zee af te sluiten. Dan draaien wij de rollen om. Vandaag nemen wij hier stelling in. We brengen het verzet tot bij Colruyt zelf.

Als krachtig symbool hijsen wij vandaag de zwarte vlag. Hiermee brengen we onze woede en ons verdriet tot uiting. Want we voelen ons verraden. Wij hebben uitgebreid overleg gehad met de Colruyt Group. Om tot een aanvaardbaar compromis te komen. Want de zee behoort niemand toe en is er tegelijk voor ons allen.

Met deze onbezonnen actie heeft Colruyt Group echter de vlucht vooruit genomen en elke poging tot constructief overleg opgeblazen. Het kan niet zijn dat één bedrijf decennialang één stuk Noordzee inpalmt. Colruyt Group profileert zich met dit arrogant manoeuvre als een usurpator die elke voeling met de realiteit verloren heeft.

Wij stellen het vandaag heel duidelijk: wij aanvaarden dit niet.

Een zeeboerderij pal voor onze kustlijn is een onbezonnen avontuur waarbij de negatieve impact nog decennialang zal nazinderen. Een avontuur waarbij de risico’s zwaarder wegen dan enig welke winst.

Door de blindelingse keuze voor die locatie wist Colruyt Group eeuwenoude vissersroutes uit. Routes die van vitaal belang zijn voor de Nieuwpoortse vissers en al hun collega’s uit Oostende en Zeebrugge. In tijden van slinkende visgronden en strenge regulering zal dit de doodsteek betekenen voor onze waardevolle visserijsector.

Vergeet ook onze stedelijke Vismijn niet, één van de absolute sterkhouders van onze lokale economie. Op termijn zal de werking van de Vismijn worden ondergraven. En uiteindelijk worden begraven. Want als vissers steeds meer moeite ondervinden om onze haven aan te doen of in onze contreien te vissen, zal ook de aanvoer stoppen. Met impact op de vishandels in eigen stad en ver daarbuiten.

Het maritieme zit in onze identiteit, al sinds de stichting van Nieuwpoort. Maar wat men hier doet is achteloos neerkijken op die identiteit. Sterker nog, wij spreken hier over karaktermoord. Nieuwpoort als bloeiende vissershaven wordt op de knieën gedwongen.

Laat het duidelijk zijn: Nieuwpoort heeft geen problemen met het concept van een zeeboerderij. Onze relatie met de zee moet verduurzamen en een zeeboerderij is een manier om dit te bewerkstelligen. Maritieme innovatie en grensverleggende aquacultuur kunnen wij alleen maar aanmoedigen. Maar de gekozen locatie van de boerderij is gewoon verkeerd.

Eens dit megalomane project tot volle ontwikkeling zou komen, zal de zeeboerderij zich op minder dan 2 kilometer van de havenuitgang en onze kuststrook bevinden. Veel dichter dus dan de eerder vermelde 5 kilometer.

De toegangelijkheid van de Nieuwpoortse haven zal daardoor drastisch verminderd worden. Wat zowel de commerciële vaart als de pleziervaart zal doen uitwijken naar andere oorden. Daarnaast is er ook het veiligheidsaspect. Een dergelijk groot gevaarte dat grotendeels onder water komt te liggen, is een potentieel dodelijke val voor elk vaartuig.

Ook voor de zeilclubs is dit een horrorscenario. Onze positie als internationaal gerenommeerd watersportparadijs zal onvermijdelijk verloren gaan als de zeeboerderij er komt.

Die zou immers pal in de zone komen waar duizenden enthousiaste zeilamateurs jaar in jaar uit de zeilsport aangeleerd krijgen. Waar de grootste en belangrijkste kampioenschappen in de zeilsport plaatsvinden. Zij kunnen niet uitwijken naar dieper water. De zeeboerderij kan dat wel.

Met de drie clubs hebben wij een unieke infrastructuur om zeilers en pleziervaartuigen van heinde en ver te ontvangen. We blijven in die troef geloven én investeren, nu én in de toekomst. De geplande uitbreiding van de jachthaven is daar het voorbeeld van. Het zou bijzonder jammer zijn om dat allemaal te zien wegkwijnen door de onverschilligheid van één bedrijf.

Stad Nieuwpoort, de visserijsector, de verschillende zeilclubs en alle overige betrokken partners spreken zich hier vandaag nogmaals publiekelijk uit tegen de zeeboerderij. Hopelijk moge het gezond verstand zegevieren.

Extra nieuws:

Diksmuide Nieuws

Stadsbestuur investeert verder in groene mobiliteit

Stadsbestuur investeert verder in groene mobiliteit: Het wagenpark van het lokaal bestuur heeft er sinds vorige week twee elektrische voertuigen bij. Voor de voertuigen –

De Panne Nieuws

GÉANT! REUZE! – FEESTELIJK WEEKEND

GÉANT! REUZE! – FEESTELIJK WEEKEND: Kom naar een weekend vol feestelijke evenementen in thema’s zoals visserij en reuzen in het kader van de verbroedering van

Nieuws Veurne

Familiedag Kasteel Beauvoorde 2024

Familiedag Kasteel Beauvoorde 2024: Jules en Julienne brengen de geschiedenis tot leven Twee acteurs kruipen in de huid van Julienne Flyps (de laatste bewoonster van