Participeren in zonnepanelen op WZC Ter Linden

Participeren in zonnepanelen op WZC Ter Linden

0 / 5

Your page rank:

Inzetten op meer duurzaamheid is een van de belangrijkste doelstellingen voor onze stad. Veurne kiest er voor om, samen met energiecoöperatie Beauvent via het raamcontract met het Vlaams Energiebedrijf, zonnepanelen te plaatsen op het woonzorgcentrum Ter Linden. De inwoners kunnen financieel mee participeren in de installatie.

Het Vlaams Energiebedrijf zette vorig jaar een aanbesteding in de markt voor een stroomafname overeenkomst, waarbij een burgercoöperatie een zonne-installatie plaatst op de daken van een gebouw en de stroom aan een lagere prijs aanbiedt dan die op de elektriciteitsfactuur. Beauvent won de aanbesteding. Beauvent cv is een energiecoöperatie die via meer dan 5000 coöperanten investeert in hernieuwbare energie zoals zon-installaties en windturbines en in energie-efficiëntie projecten zoals warmtekrachtkoppeling en warmtenetten. Beauvent realiseerde via een gelijkaardige samenwerking reeds verschillende zonneprojecten op stadsgebouwen in Kortrijk, Kuurne, Diksmuide, Waregem en Menen.

Bovenop de daken van WZC Ter Linden komen er 442 zonnepanelen. Dit zorgt voor een hernieuwbare energieproductie van 140.000 kilowattuur. De opgewekte stroom wordt voor 95% ter plaatste verbruikt. Met dit project wordt er groene stroom voor 40 gezinnen op jaarbasis opgewekt. Het project zal worden uitgevoerd door ESE uit Veurne. De werken starten in de eerste week van december en zullen een maand duren.
  
Inwoners van Veurne kunnen mee investeren in de kapitaalsoproep voor deze installatie en zo delen in de winst van deze hernieuwbare energieproductie! Beauvent plant een kapitaalsoproep van 1 miljoen euro. Veurnaars kunnen intekenen op maximaal 8 aandelen van 250 euro, dus voor een maximum van 2.000 euro per persoon. Bestaande aandeelhouders kunnen tot maximaal 25 aandelen bijkopen, rekening houdende met het eerder gestelde maximum aantal aandelen per persoon. Coöperanten van Beauvent ontvingen in de voorbije 15 jaar een dividend tussen 3,25% en 6%.

Inwoners die mee willen participeren in dit project kunnen zich aanmelden via www.beauvent.be/wzc-ter-linden