Stad Poperinge stelt sporthal voor als vaccinatiecentrum

Poperinge, kei van een stad

0 / 5

Your page rank:

Lokale besturen moeten tegen 15 januari locaties voorstellen die ze als vaccinatiecentrum kunnen inrichten. Per eerstelijnszone mogen er maximum twee centra zijn. In de Eerstelijnszone Westhoek zijn dat Ieper en Poperinge. Stad Poperinge kiest voor sporthal 2 langs de Ouderdomseweg.

Burgemeester Christof Dejaegher: “We hebben grondig onderzocht welke Poperingse locatie het best aan de voorwaarden van de Vlaamse overheid beantwoordt. Sporthal 2 voldoet aan de verschillende criteria. Het is uiteraard niet ideaal, omdat we een deel van onze sportinfrastructuur moeten opgeven, maar deze locatie blijkt de beste keuze. Het is onze prioriteit om iedereen zo snel mogelijk te vaccineren en ons normale leven terug op te pikken. Het vaccinatiecentrum in onze stad zal niet alleen Poperingenaars inenten, maar ook inwoners van omliggende gemeenten.”

Twee vaccinatiecentra per eerstelijnszone

Per eerstelijnszone mogen er maximum twee vaccinatiecentra ingericht worden. In de Eerstelijnszone Westhoek zal dat in Ieper en Poperinge zijn. Beide steden stellen hiervoor een deel van hun sportinfrastructuur ter beschikking. Dat betekent dat de inwoners van Heuvelland, Houthulst, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Poperinge, Vleteren en Zonnebeke voor hun vaccin in Ieper of Poperinge terecht zullen kunnen. De hogere overheid werkt de verdeling over beide centra nog uit.

Ruimte en bereikbaarheid

Er werd nauwkeurig onderzoek gedaan naar de meest geschikte locatie om als vaccinatiecentrum in te richten. Christof Dejaegher: “Zo’n centrum moet groot genoeg en toegankelijk zijn, ook de bereikbaarheid is belangrijk om alles vlot en veilig te organiseren. Meerdere locaties werden aan de criteria afgetoetst.” 

Onder meer zaal Maeke Blyde werd onderzocht, maar het gebouw is moeilijker bereikbaar en is gedateerd. Ook enkele ruimten in de polikliniek werden onder de loep genomen, maar daar bleek de beschikbare ruimte te beperkt. De sporthal langs de Ouderdomseweg voldoet aan de voorwaarden en is bij veel Poperingenaars en mensen uit de ruimere regio gekend. De stad brengt de impact op de geplande bezetting van de sporthal in kaart en zoekt naar alternatieven voor sporters en sportclubs.

Opbouw

“De stadsdiensten maakten aan de hand van de richtlijnen van de Vlaamse Overheid al een plan voor de inrichting van het vaccinatiecentrum op. Er worden vier vaccinatielijnen opgesteld. Volgende week start de opbouw. Wanneer die rond is, volgt een testperiode. Zo verloopt alles vlot wanneer het centrum geopend wordt. Voor het operationele gedeelte wachten we nog op het draaiboek van de hogere overheid “, besluit Christof Dejaegher.

Vrijwilligers

Op www.poperinge.be/vaccineren vind je binnenkort alle info over het vaccinatiecentrum. Stad Poperinge werkt samen met de zorgraad van de Eerstelijnszone Westhoek en alle steden en gemeenten van de zone voor de praktische organisatie. Binnenkort volgt een oproep naar vrijwilligers voor het vaccinatiecentrum.