Telefoonbuddies bellen alleenstaande senioren

Telefoonbuddies bellen alleenstaande senioren - Gemeente De Panne

0 / 5

Your page rank:

De dienst Sociale Zaken & Senioren heeft ‘telefoonbuddies’ in het leven geroepen om alleenstaande 80-plussers te contacteren in deze coronatijden.

Telefoontje in plaats van huisbezoek
Vele alleenstaande senioren hebben nood aan sociaal contact of iemand die naar hen luistert. Zeker in deze moeilijke periode waarin sociale netwerken ingeperkt worden door de veiligheidsmaatregelen tegen het coronavirus, is dit een understatement.
Om deze nood in te vullen organiseerde de dienst Sociale Zaken & Senioren tot voor de coronaperikelen huisbezoeken bij de alleenstaande 80-plussers van onze gemeente. Deze huisbezoeken, die kaderen binnen het project ‘80 is prachtig’, werden uitgevoerd door een 20-tal vrijwilligers. In de afgelopen jaren kregen reeds honderden alleenstaande senioren één of meerdere bezoekjes aan huis. Spijtig genoeg gooide corona ook hier roet in het eten, waardoor deze huisbezoeken ‘on hold’ gezet moesten worden.
Om deze alleenstaanden in afwachting van een heropstart van de fysieke huisbezoeken niet in de kou te laten, richtte de dienst sociale zaken en senioren het project ‘telefoonbuddies’ op.

Vrijwilligers bellen op
Sinds half juli bellen een 15- tal vrijwilligers, die aangeduid werden door de dienst Sociale Zaken & Senioren, 1 keer week een 10-tal vaste alleenstaande 80-plussers op om te vragen hoe het met hen gaat en of ze geen specifieke hulp nodig hebben. Hierdoor ontstaat naar verloop van tijd een vertrouwensrelatie tussen de vrijwilliger en de alleenstaande. De vrijwilligers rapporteren geregeld aan de dienst Sociale Zaken & Senioren die, indien nodig en gewenst, samen met de dienst Thuiszorg kijkt voor de gepaste hulpverlening.

Wel/niet gebeld worden
Elke alleenstaande inwoner vanaf 60 jaar die graag éénmaal per week een telefoontje wil krijgen van een vrijwilliger, kan dit melden bij de dienst Sociale Zaken & Senioren. Wie niet opgebeld wilt worden, kan dit uiteraard ook melden.

Gezien er geen leeftijd staat op eenzaamheid, hoopt de dienst Sociale Zaken & Senioren dat deze dienstverlening in de toekomst zal kunnen uitgebreid worden zodat ook alleenstaande senioren jonger dan 80 jaar die dit wensen, kunnen opgebeld worden door een buddy.

Vrijwilligers gezocht
Om deze uitdaging aan te gaan, is de dienst Sociale Zaken & Senioren op zoek naar meer telefoonbuddies. Heb je interesse om telefoonbuddy van een 10-tal alleenstaande senioren te worden? Neem dan contact op met de dienst Sociale Zaken & Senioren. Je krijgt een kleine vergoeding voor de telefoonkosten.

Meer info? dienst Sociale Zaken & Senioren, 058-42 97 65, senioren@depanne.be