Veilig verkeersplan voor de zomer

Nieuwpoort circulatieplan

Nieuwpoort rekent op discipline, geduld en respect om zomer veilig te houden

Het stadsbestuur van Nieuwpoort stoomt zich volop klaar voor een veilige zomer. Om alles en iedereen letterlijk in goede banen te leiden, wordt een circulatieplan uitgewerkt.

De planning van de zomervakantie wordt minutieus voorbereid in Nieuwpoort. Na een grote denkoefening pakt de Stad uit met een uitgebreid circulatieplan voor de badplaats. Dit om alle weggebruikers op een veilige manier te laten circuleren.

Stadsmedewerkers brachten daarom sjablonen en lijnen aan op trottoirs, wandelpaden en op de Zeedijk. Samen met goed zichtbare infoborden zullen deze markeringen voor iedereen zeer duidelijk te begrijpen zijn. Zodat elke inwoner, tweedeverblijver en bezoeker zich de voorschriften vlot eigen maakt.

Ook wordt een beroep gedaan op de individuele verantwoordelijkheidszin, benadrukt burgemeester Geert Vanden Broucke:

“Onze volledige ploeg heeft keihard gewerkt om Nieuwpoort zo goed mogelijk voor te bereiden op de zomer. Zoals steeds zetten wij alles op alles om iedereen in de beste omstandigheden te ontvangen. Daar komt nu een reeks nieuwe maatregelen bij kijken. Deze zijn absoluut noodzakelijk, zodat iedereen hier in alle rust én veiligheid kan genieten. Maar onze inspanningen zullen alleen hun nut bewijzen als we allemaal ons steentje bijdragen en de voorschriften goed opvolgen. Ons plan kan alleen maar lukken dankzijdiscipline, respect, geduld en gezond verstand.”.

De Nieuwpoortse strategie focust sterk op het naleven van ‘social distancing’, onder andere door het opsplitsen van grote mensenstromen. De concrete aanpak wordt hieronder uitgelegd.

Het circulatieplan wordt getest vanaf maandag 11 mei 2020.

Gescheiden fiets- en wandelroutes

Fietsers en wandelaars dienen zoveel mogelijk uit elkaars vaarwater te blijven. Op de Zeedijk en langs de Havengeulpromenade staan fietsers daarom hun plek af aan de wandelaars.

Wie van de promenade gebruikmaakt om naar Nieuwpoort-Bad te wandelen, blijft op het houten gedeelte van de wandelweg. In omgekeerde richting wandelt men op de nu geannuleerde fietsweg met rode klinkersteentjes.

De Zeedijk is voorbehouden voor wandelaars. Die houden in hun wandelrichting steeds rechts aan. Enkel kleine gocarts voor kinderen tot 12 jaar kunnen daar in de wandelrichting meerijden.

Fietsers nemen voortaan de Albert I laan, de Ventweg en de Dienstweg Havengeul. Op verschillende plaatsen langs de fietsroutes zijn er fietsenstallingen voorzien, onder andere in de zijstraten van de Zeedijk.

In het winkelstraatgedeelte van de Albert I laan houden voetgangers, ook wanneer ze op de rijweg wandelen, de aangeduide wandelrichting aan.

De Stad zorgt ook voor een nieuwe randparking ter hoogte van het Kattesas waar  ongeveer 60 voertuigen kunnen parkeren.

Wachtstippen en ontsmettingspunten

Met de heropening van winkels en andere handelszaken neemt de Stad ook maatregelen om wachtrijen efficiënt en veilig te organiseren.

Wie aanschuift om een winkel binnen te gaan, doet dit op speciale wachtstippen die langs de gevel op de grond werden geschilderd. Zo kan de regel inzake ‘social distancing’ steeds optimaal worden gerespecteerd.

Voorlopig zijn er al wachtstippen aangebracht bij bakkers en supermarkten. De verdere uitbreiding volgt.  

Op verschillende plekken in Nieuwpoort-Bad komen ook ontsmettingsdispensers. Zo zorgt Stad Nieuwpoort ervoor dat iedereen de noodzakelijke handhygiëne kan naleven, zeker vóór en na het binnengaan van handelszaken.

Stewards

Op drukke punten worden stewards ingezet, te herkennen aan hun T-shirt of trui met het logo van Stad Nieuwpoort. Zij geven passanten informatie over het circulatieplan en zien toe op de correcte toepassing ervan.

In een eerste fase zullen de stewards te zien zijn in de winkelstraten (Albert I laan en Lombardsijdestraat), op de Zeedijk, langs de Havengeulpromenade en op de Ventweg Kaai in Nieuwpoort Stad (ter hoogte van de viswinkels).

 Later gaan ze ook aan het werk bij de tramhaltes in de Elisalaan en op de wekelijkse vrijdagmarkt op het Marktplein.